27. aug 2023

Den smokingklædte djævel

Aston Martin DBS Ultimate 770 – Den smokingklædte djævel

Folkene bag Aston Martin har gennem mere end et århundrede formået at skabe noget større end bare endnu en bilproducent. De er blevet historiefortællere, der væver eventyr sammen med attitude. Og af det er født et navn og en legende, der transcenderer tid og rum. Senest med flagskibet DBS, der blev introduceret for en håndfuld år siden.

Baseret på den allerede klassiske DB11, skruer den nyeste DBS op på alle parametre, med større grill, udsugninger og ændret designsprog. Og det markante design udtryk fortsætte med den seneste variant, en DBS 770 Ultimate Volante. De 21 tommer spindelvævhjul fra konceptbilen Victor viser at Ultimate skal udstråle mere end bare klasse. Og sammen med det unikke Aeroblade-system, der skaber mere end 180 kg downforce, har vi dermed en klar indikation om, hvem publikum er.

For det her er ikke en bil for baroner og baronesser. Måske kan man endda argumentere for at det faktisk slet ikke er en bil, men mere et statement. Et tydeligt signal om, at mens ejeren selvfølgelig holder af sin 5 o’clock tea og besidder manerer som kun kan læres på kostskolen i Eton, gemmer der sig under overfladen en djævel, der er klar til gøgl på samme måde, som når Sean Connery løsner øverste skjorteknap.

Og alligevel står al den medfødte (over)klasse i skærende kontrast til hvad der sker ude foran. Her ligger den måske sidste V12’er, vi nogensinde ser i en Aston Martin. Med lidt herlige tryllerier er effekten i DBS Ultimate skruet op til 770 hestekræfter, eller hvad der svarer til et par Royal Meetings på Ascot Racecourse. De 900 nm fra donorbilen er i behold, hvilket nok er meget fornuftigt, da det ville være halvpebret at genopbygge gearkassen, hver gang du strakte din højre fod mod gulvtæppet. På trods af dette føles det stadig som om V12’eren pønser på en flugt fra motorrummet, hver eneste gang du giver den noget at leve af. En rå kraft, der skal opleves for at blive forstået. Udsæt din intetanende passager for oplevelsen og hun er med garanti shaken, not stirred.

 

Siden 1965 har Aston Martins åbne udgaver båret tilnavnet “Volante”. Og mens det unægteligt leder tankerne hen på James Bond, var det først fra DB6 at fabrikken fandt på at skære taget af bilen. Allerede dengang var resultatet spektakulært og siden er det bare blevet endnu bedre for hver generation. Volante-udgaven af DBS Ultimate produceres i bare 199 eksemplarer, så vil du have oplevelsen af at køre noget du med statsgaranti aldrig kommer til at se holde ved siden af dig i lyskrydset, så kom til vores showroom i København og bliv blæst bagover af den bedste Aston Martin, verden endnu har set.