27. maj 2022

Den smukkeste Zagato-søster

Den smukkeste Zagato-søster

Livet omkring det forrige århundredeskifte var ikke en dans på roser. Som den yngste af seks brødre fik ej heller Ugo Zagato den bedste start i livet, da hans far gik bort i en tidlig alder og en opvækst i fattigdom, tvang derfor den unge italiener til et noget omflakkende liv. Som 15-årig var han kommet i lære i en smedje og allerede inden teenageårene var omme, havde Ugo både overstået sin militærtjeneste og tilbragt et par år på en fabrik, der producerede lastbiler og busser.

Arbejdet med de nye automobiler gav ham blod på tanden og han uddannede sig som industriel designer, inden Første Verdenskrigs rædsler krævede hans indsats hos en italiensk flyfabrikant. Med frie tøjler, masser af gåpåmod, ideer og visioner, revolutionerede Ugo Zagato fabrikkens produktionsmetoder og gav samtidig den unge mand en pæn sjat penge på lommen.

Med den nyfundne kapital i baghånden, og en uvurderlig indsigt i aerodynamik og vægtbesparelse, grundlagde Ugo i 1919 det der skulle blive hans livsværk; Carrozzeria Zagato.

Her håndbyggede han smukke, strømlinede karrosserier til datidens chassisrammer og over de næste årtier blev det til et tæt samarbejde med store bilproducenter. Især Alfa Romeo lagde tit vejen forbi, hvilket førte til dominerende sejre i Mille Miglia og et parløb med en vis Enzo Ferrari, der netop havde startet sit eget racingteam, der senere skulle opnå en vis berømmelse. Zagato gik fra succes til succes og i 1938 havde ikke mindre end en tredjedel af de startende biler til Mille Miglia det ikoniske Z på kølerhjelmen.
Efter den næste store krig skulle tingene dog ændre sig. Skiftet fra chassisrammer til selvbærende karrosseri var på vej og Zagato ændrede forretningsmodel til specialbyggede versioner af eksisterende biler. Det betød et samarbejde med bilproducenter fra hele Europa og resulterede blandt andet i en af verdens absolut smukkeste biler; Aston Martin DB4 GT Zagato fra 1960.
Omtrent et århundrede efter Carrozzeria Zagato blev grundlagt inviterede Aston Martin nok engang de italienske magikere til et stævnemøde.

Og en majdag i 2016, ved bredden af Como-søen, blev resultatet præsenteret for en jublende forsamling. Navnet var Zagato Concept og for at ære karrosseribyggerens historie, udmøntede designet sig i hele fire forskellige modeller; coupé, cabriolet, speedster og shooting brake.
Som det så ofte sker, er det den yngste af de fire søstre vi er faldet for, nemlig Shooting Brake. Med et karrosseri i ren kulfiber og det elegante V-formede glasparti i taget, er den håndbyggede Shooting Brake sin helt egen.

Og selv om V12’eren med små sekshundrede heste deles med de andre søstre, får den sin helt egen vokal, når højre fod rammer gulvet. Ingeniørernes omfattende arbejde med at optimere køreegenskaberne medførte at hele den bagerste del af rammen måtte nappes fra Aston Martin Rapide, for kun på den måde kunne benzintanken placeres lavere, hvilket fik en direkte indvirkning på både vægtfordeling og tyngdepunkt.

Det gør Shooting Brake til en ganske unik gran tourer. Den er både rummelig og velkørende, men lad os være ærlige: Ingen køber sådan en bil fordi der er plads til to golftasker og et barnesæde bagerst (og det er der faktisk, komplet med isofix-beslag og det hele).
Nej, du køber en Shooting Brake, fordi du ikke kan lade være. Fordi du bliver fascineret, uanset hvilken vinkel du betragter hende fra. Sæt dig på knæ foran hende og betragt den åbne, sensuelle køler der venter på at sluge dig råt.
Stil dig skråt bag hende og nyd hvordan konturerne af hofterne møder den faldende ryglinje og skaber en kontrast helt ulig de andre Zagato-søstre. Hvor smukke de end er, er det Shooting Brake der er ballets dronning. Og det er hende, du ikke kan få øjnene fra. Hverken nu eller nogensinde.
I alt byggede Aston Martin kun 99 Shooting Brakes. I København står nummer 77 og venter på sin næste kærlighed. Måske bliver det dig. Men kun måske.
Klik på knappen for at læse mere om bilen.

Skal vi hjælpe dig med drømmebilen?

Vil du se hvilke andre biler som Selected Car Leasing har på lager, så klik på knappen nedenunder.

Går du og drømmer om en helt speciel bil, så tøv ikke med at kontakte os her, så vi kan hjælpe dig ud og køre i din drømmebil.